Avondrit 2013 ◂ ▸
Op woensdag 12 juni hebben we weer onze jaarlijkse avondrit onder leiding van Gert Vierhouten gehad. Zoals intussen een goede gewoonte geworden had Gert weer een interessante pauzeplaats afgesproken. Ditmaal een wijnboerderij, waarbij het proeven van enkele wijnen tot de activiteiten aldaar hoorde. Nu zul je denken alcoholische dranken nuttigen tijdens een motorrijtoer dat kan toch niet?!
En dat is ook zo. Gelukkig betrof het hier een minimale hoeveelheid van de daar geproduceerde witte en een rode wijnen. De daardoor genuttigde hoeveelheid alcohol is wellicht minder dan het eten van één likeurbonbon. Toch blijf ik bij ons standpunt dat er vóór en tijdens motor toerritten geen alcohol genuttigd moet worden. Zo, nu terug naar de avondrit.
Om 19:00 uur staan er 9 motoren klaar om samen met Gert een avondrit te gaan rijden van ca 100 km. Als deelnemers zijn daar Harry en Tonny, Marian, Halit, Jan, Aad, Henk, Frank en ik. Het weer is uitstekend, maar de verwachting is dat het wel kan gaan regenen. Omdat Gert nog geen Garmin op de motor heeft, maar wel een routerol heeft hij zijn route daarop staan, maar geen geschreven route voor de overige deelnemers. Dat heeft ook weinig zin want de meeste anderen hebben tegenwoordig geen routerol meer op de motor. Dus wordt het weer ouderwets gewoon je voorrijder volgen en via je spiegels je achterrijder in de gaten houden, overigens iets wat bij het rijden met de navigatie ook gedaan moet worden.
Via wat toerweggetjes zoals die ook in de meeste avondvierdaagse routes te vinden zijn komen we na ongeveer 65 km aan bij de Wijnhoeve Kunneman in de buurt van Geesteren. Toch wel merkwaardig als je in de achterhoek zomaar in het land ineens een paar hectare gevuld met wijnranken ziet staan. Zoiets verwacht je eigenlijk in Nederland alleen maar in het zuidelijkste deel van Limburg.
Na de ontvangst met een kopje koffie en een koekje vertelt de wijnboer Jan Zieverink hoe hij op het idee is gekomen om een wijnhoeve te beginnen.
Rond de eeuwwisseling was Jan nog varkensboer, maar door de nieuwe richtlijnen voor het houden van varkens was een enorme investering noodzakelijk waarvan hij, gezien zijn leeftijd, het rendement niet meer zou kunnen genieten. Tijd dus voor een herbezinning en na wat externe contacten en intussen nieuw gekweekte druivenrassen bleek het mogelijk om op beperkte schaal in gebieden als de Achterhoek wijnen te produceren. De concurrentie aangaan met grote wijnproducenten heeft geen zin, dus dan maar mikken op kwaliteitswijnen, die in geringere hoeveelheden geproduceerd worden. Na ongeveer 1 jaar opleiding via de landbouwuniversiteit in Wageningen hebben een aantal aspirant wijnboeren uit de achterhoek zich verenigd en zijn met een aantal nieuwe rassen begonnen. Door alleen de beste trossen door te laten groeien tot oogstrijpheid en de hulp van een bekende Duitse wijnmaker uit het moeselgebied zijn zij er in geslaagd om wijnen te produceren waarmee zij wereldwijd prijzen in de wacht hebben kunnen slepen. Interessant, zoals je Jan hoort vertellen welke maatregelen hij heeft getroffen om zijn druiven te beschermen tegen nachtvorst, wespen, spreeuwen en hagel.
En hoe hij het grootste deel van de trossen moet wegknippen om voldoende kwaliteit over te houden voor de echte oogst. Voor het maken van de wijn heeft hij onvoldoende druivenproductie en daarom wordt samengewerkt met nog zo’n 10 wijnboeren, een wijnkelder heeft hij niet maar die ligt ergens bij Winterswijk.
Na afloop worden er nog door enkele deelnemers, voor zover het transport het toelaat, nog wat flessen wijn aangeschaft. Overigens is de wijn van de “Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers” in Deventer te koop bij restaurant BOAS op de hoek van Golstraat met de Walstraat.
Bij het aanvaarden van de terugreis om ongeveer kwart voor tien is het niet alleen al donker aan het worden , maar is het ook gaan regenen. Redenen voor Gert om zijn oorspronkelijk uitgestippelde route wat in te korten en de meest rechtstreekse route naar huis te nemen. Mede omdat enkelen van ons al aangekondigd hadden dat zij de groep op een voor hen handig punt zouden verlaten heeft Gert bij de korenmolen “De Leeuw” in Oude Molen bij Bathmen van ons afscheid genomen en is iedereen op eigen gelegenheid huiswaarts gegaan.
Ik denk dat ik namens de groep kan zeggen dat wij weer genoten hebben van de avondrit, zoals Gert die weer voor de zoveelste keer georganiseerd heeft.
Jaap van den Berge
Naar boven