Cupcakes Bakken ◂ ▸
Op zaterdag 15 november was het dan zover, in ons 40-jarig jubileum feestjaar was geopperd vanuit de lustrum commissie om cup-cakes te gaan bakken bij onze clubleden Francis en José Maatman.
Zij zijn de echte warme banket- en brood bakker die overheerlijk gebak, brood en patisserie en andere lekkere dingen nog ambachtelijk bakken. De opgave was groot onder de leden om mee te gaan doen met het bakken van de cup-cakes en daardoor zijn we in 2 groepen gedeeld. Groep 1 werd om 13.30 uur verwacht in de winkel aan de Constatijn Huygenstraat , groep 2 om 15.30 uur. Wij waren in groep 2 gepland en toen we de winkel instapten zeiden de winkelmeisjes: “ U mag doorlopen we wijzen u de weg “. Ze zagen vast al aan onze neuzen dat we van de motorclub waren. Gelijk bij het binnenkomen rook het al heerlijk naar net gebakken koekjes.
Groep 1 was nog aan het opmaken van de cup-cakes bezig, het was zo’n leuk gezicht allemaal met ’n schort voor. Ik heb de leden niet eerder zo hard zien werken. Bij sommigen zag je het “ luie zweet “ langs het voorhoofd lopen, dit was dus echt hard werken. En als zo’n enorme grote oven aanstaat dan wil het er ook wel warm worden. Fijn dat de achterdeur wat open stond, de leden zijn ook niet gewend om zich op deze manier zo in te spannen, maar je zag dat iedereen dit met enorm veel plezier deed.
Terwijl dat groep 1 nog bezig was met de afwerking van de leuk versierde cup-cakes, kreeg de 2e groep koffie of thee aangeboden van José en één van de winkelmeisjes kwam met ’n schaal met eigen gemaakte gevuld speculaas, vers gebakken koekjes enz. erop en deelde dit erbij uit.
Ondertussen werden de cup-cakes die al klaar waren ingepakt in gebaksdozen en iedereen kon zijn eigen creatieve gebak meenemen naar huis.
Nadat groep 1 weer naar huis was, ging onze echte warme bakker Francis vertellen en uitleg geven over zijn werk, de enorme oven, mengmachines, het afwegen van de hoeveelheden meel, roomboter en gepasteuriseerde eieren die geklopt uit de fabriek komen om de salmonella bacterie uit te sluiten. De portioneer machine, de deeg snijmachine die het brooddeeg afweegt en in rollen van 900 gram afsnijdt. Het wegen van het meel wordt handmatig gedaan ook van de roomboter. De bolletjes machine die het deeg op ’n schaal binnen enkele minuten in 30 bolletjes draait.
Francis staat elke dag behalve ’s zondags om 3.00 uur ’s nachts op en krijgt om 7.00 uur hulp van de 2e bakker. Hij bakt elke dag 300 broden en op zaterdag 2x 300 broden. Op de enorme leuke en interessante manier hoe Francis uitleg geeft, zie je dat hij enorm veel plezier in zijn werk heeft en ook dat het ’n echte vakman is die liefde heeft voor zijn vak.
Boven in de enorme oven gaat het witbrood, omdat dit sneller klaar is, en onderin de meergranen broden die wat dichter bij het vuur moeten liggen en daardoor wat langer erover doen om gaar te worden.
José staat Francis al jaren bij en weet ook veel van het bakken af, ze sprong af en toe Francis ook bij met wat extra uitleg. Midden in de bakkerij hadden ze ’n lange tafel staan met ontzettend veel versieringen in bakjes en verschillende soorten jam, hagelslag, sterretjes, parels, nootjes, marsepijn, rozijnen, appels, kaneel enz. om de cup-cakes te versieren. Zie de foto’s.
Ook kregen we natuurlijk de uitleg hoe we de cup-cakes kunnen gaan klaar maken. Iedereen was heel geïnteresseerd en aandachtig aan het luisteren. Het deeg voor de cakes werd afgewogen met de roomboter en de eieren en in de mengmachine gedaan, daarna konden vast wat leden beginnen om het deeg in ’n groene spuitzak te doen en daarna de papieren cup-cakes-cupjes te vullen. Door het rijzen niet te hoog opspuiten anders loopt het deeg over de cupjes heen en dat is niet de bedoeling.
Je kon er dan nog wat jam, appel of rozijnen met kaneel, nootjes of compote bij op doen en dan op ’n groot bakblik in de oven zetten. Francis zette de bakblikken in de over want deze was al flink op temperatuur gebracht. Op het bakblik werd ’n bakpapiertje met je naam erop gelegd zodat je straks je eigen gebakken cup-cakes verder kon versieren. Nu het wachten was op het werk van de oven, konden we nog koffie of thee nemen en vertelde Francis nog wat meer over zijn vak, ook konden we vragen stellen. Dit werd weer op ‘n interessante en leuke wijze beantwoord.
Intussen keek Francis even in de oven of er al wat cakes goed van kleur en grootte waren. Sommigen waren wat groter uitgevallen of gevuld met extra appel of rozijnen deze moesten er dan iets langer in blijven. Toen ze goed waren werden de bakblikken met de ovenhandschoenen aan de handen uit de oven gehaald om af te kunnen koelen, anders kun je ze niet versieren aan de buitenkant. Dit afkoelen duurde iets langer, maar uiteindelijk kon iedereen op de “versiertoer”.
Nou er waren hele pronkstukken bij sneeuwpoppen, cup-cake’s met zilveren pareltjes erop, één met ’n rode motor van marsepijn, cake’s die je door vloeibare chocola of vloeibare chocola met bananen smaakje draaide met gekleurde chocolade vlokken. Wij motorrijders zijn zo te zien ook best creatief, iedereen heeft enorm goed zijn best gedaan. Een enkeling nam al ’n cakeje om te proeven of het was gelukt. Ze waren inderdaad overheerlijk, precies de goede verdeling van alle ingrediënten dankzij de goede uitleg van Francis.
Ook wij kregen gebaksdozen mee om al onze cup-cakes in te doen en mee te nemen naar huis. Deze middag was ’n leuke ervaring. Iedereen heeft hier enorm van genoten en wil ik José en Francis bedanken voor al het werk wat zij hebben gedaan om dit mogelijk te maken, zonder hun was dit niet gelukt.
Groep 1 waren: Peter Wolsing, Trijnie Schrik, Ronald v.d. Klooster, Jos en Ton Korting, Jan en Marion Korting, Johan Gras en Loes v.d. Werken, Henk en Marlêne Put en Sabine en Hans Vermeulen.
Groep 2: Henk en Jolien Holmer, René Joldersma en Annemarie Stoer, Hetty Sarink, Zenna Aydin, Harry en Tonny Koolhof, Marian Martens, Cor en Elly Dalhuizen.
Francis en José namens iedereen ontzettend bedankt voor de leuke en gezellige middag met ’n geweldige uitleg over jullie werk, de echte warme brood- en banket bakker. We hebben zondag met familie lekker genoten van de verse eigen gemaakte cup-cakes.
Na afloop kon je nog op eigen kosten in de stad pizza gaan eten bij La Sardegna in de Grote Overstraat. Hieraan deden mee: Peter en Trijnie, Hetty, Marian, Cor en Elly, Henk en Jolien, Harry en Tonny, René en Annemarie en Ronald.
Groetjes,
Harry Koolhof.
Naar boven